Mladi Srednje škole Bedekovčina za izgradnju održivih lokalnih zajednica

Srednja škola Bedekovčina se, kao partner,  uključila u projekt „BUDUĆNOST POČINJE DANAS – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ čiji je nositelj Mreža udruga Zagor.

Srednja škola Bedekovčina se, kao partner,  uključila u projekt „BUDUĆNOST POČINJE DANAS – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ čiji je nositelj Mreža udruga Zagor. U okviru projekta učenici su prošli edukacije i radionice iz tri područja: Ekologija i održivi razvoj, Društvena pravednost i aktivizam te Kreiranje održivih volonterskih programa. U nastavku su opisane naše aktivnosti.

Program „Društvena pravednost i aktivizam „: Radionice su provedene u 1. polugodištu školske godine 2019./2020. Održane su četiri radionice. Teme radionica su bile: ljudska prava i ravnopravnost spolova, društvena pravednost i ekonomsko blagostanje, demokracija i održive javne politike, migracije i mirotvorstvo. Radionicu „Društvena pravednost i ekonomsko blagostanje“ vodio je doc.dr.sc. Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta dok je radionicu „Migracije i mirotvorstvo vodila“ Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.U programu je ukupno sudjelovalo 14 pojedinačnih učenika koji su radili u malim grupama. Taj rad se pokazao izuzetno koristan jer su učenici odlično diskutirali i izražavali svoja mišljenja.

Nakon provedenih radionica vidljivo je da učenici imaju određenu ideju pravednosti koja je usko povezana s poštivanjem ljudskih prava i jednakošću među ljudima, ali i s osjećajem sreće i zadovoljstva. Učenici su također stekli znanje koje žele dijeliti sa svojom bližom okolinom te su motivirani za volontiranje. Kao dio programa učenici/e su osmislili i svoju volontersku akciju. Odlučili su urediti zajedničke prostore u školi kako bi bolje odgovarali njihovim potrebama i podigli kvalitetu života u školi za sve učenike/ce. U nabavu svih materijale krenut će se kada to dozvole epidemiološki uvjeti. Ovo je nekoliko fotografija s radionica:

Program „Ekologija i održivi razvoj“: U okviru ovog programa obrađene su sljedeće teme: održivi transport, gospodarenje otpadom, klimatske promjene i energetika. Tijekom održavanja ovih radionica učenici su vježbali razvrstavanje otpada i izradu kućnog kompostera, raspravljali o utjecaju raznih vrsta transporta na okoliš i emisiju stakleničkih plinova te mijenjali i “krpali” gume na biciklu, kroz kviz saznali kako nam se mijenja klima te kako mi tome doprinosimo i izradili 2 solarna kolektora koji se mogu koristiti. Ukupno je sudjelovalo 24 učenika raznih zanimanja koji su izrazili zadovoljstvo ovim radionicama i istaknuli korisnost usvojenih saznanja i vještina. Sve radionice su vodili predstavnici Zelene akcije. Evo nekoliko fotografija iz ovog programa:

 

Program „Kreiranje održivih volonterskih programa“ se u našoj školi još nije realizirao. Planiran je za rujan i listopad ove godine no u školi već dulje vrijeme djeluje školski volonterski klub. Osnovan je 2009. godine. Od tada pa do danas kroz klub je prošlo više od 500 učenika, što kroz stalno članstvo u klubu, što povremenim sudjelovanjem u volonterskim aktivnostima tijekom školovanja.

Aktivnosti kluba u 11 godina bile su najčešće humanitarnog karaktera, ali i aktivnosti s ciljem osvještavanja važnosti ekologije, preventive bolesti i usvajanja navika zdravog života, sudjelovanja u građanskim procesima i sudjelovanja u životu lokalne zajednice. Neke od aktivnosti i akcija kluba bile su: organizacija humanitarnih akcija prikupljanja sredstava za bolesne učenike u školi i izvan nje, organizacija humanitarnih koncerata, prikupljanje odjeće i namirnica za socijalno ugrožene obitelji na području općine Bedekovčina, otvaranje Tajnog dućana s odjećom za učenike i njihove obitelji u potrebi, organizacija i provedba modne revije s odjećom iz Tajnog dućana uz Dan tolerancije, pomoć starijim i bolesnim članovima lokalne zajednice, uređenje školskih prostora za slobodno vrijeme učenika, sudjelovanje u akcijama Zelene čistke i Hrvatska volontira, ekološke akcije čišćenja okoliša škole, željezničke stanice i jezera u Bedekovčini, uređivanje dječjih parkova u Bedekovčini i Brestovcu Orehovičkom, prodaja narcisa za Zagorsku ligu protiv raka, edukativne djelatnosti kao što su predstavljanje kluba i upoznavanje s volonterskim radom u osnovnim školama po županiji te vršnjačka edukacija u programu Zdravo! za promociju zdravih navika kod mladih, kao i podjela letaka uz dane promocije cjeloživotnog učenja i podjela besplatnih knjiga s porukama o prosljeđivanju u cilju promocije navika čitanja. Manje očite, ali vrlo važne aktivnosti kluba su i vršnjačko savjetovanje i pomoć kod problema u učenju i odnosima u školi i obitelji.

U klub su se često uključivali učenici s određenim problemima u učenju ili ponašanju, a sudjelovanjem u aktivnostima kluba, posebno u dijelu pomagačkih aktivnosti, vremenom su mijenjali svoje stavove i ponašanja te tako postali aktivni sudionici pozitivnih promjena u školi.

Klub je svojim djelovanjem zaslužio i nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dobivši plaketu “Škola sa srcem”, a jedna je učenica volonterka dobila i Godišnje priznanje škole. Evo nekoliko fotografija s održanih aktivnosti:

Najveći ponos trenutno nam je energetska obnova škole koju se čekalo jako dugo. Ovime će se znatno smanjiti potrošnja energenata za ovako veliku zgradu i tako doprinijeti očuvanju prirodnih resursa.

Školske koorinatorice:

Tatjana Papst, Janja Roginić, Tajana Sedak Benčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)