INTERVJU S MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA -IVAN HORVATIN

Ivan Horvatin (20) iz Novih Dvora Klanječkih, Klanjec, grada u Krapinsko-zagorskoj županiji. Moja obitelj i ja bavimo se uzgojem aronije, lavande, običnih buća i suncokreta (ukrasnog cvijeća). 3. sam godina studija Informacijske tehnologije te imam samostalni obrt HORKI DETAILING za pranje i dubinsko čišćenje automobila. Leon: Kada i zašto si se počeo baviti poljoprivredom? Ivan: […]

Ivan Horvatin (20) iz Novih Dvora Klanječkih, Klanjec, grada u Krapinsko-zagorskoj županiji. Moja obitelj i ja bavimo se uzgojem aronije, lavande, običnih buća i suncokreta (ukrasnog cvijeća). 3. sam godina studija Informacijske tehnologije te imam samostalni obrt HORKI DETAILING za pranje i dubinsko čišćenje automobila.

Leon: Kada i zašto si se počeo baviti poljoprivredom?

Ivan: Poljoprivredom sam se počeo baviti još od malih nogu uz svoju obitelj, a intenzivno nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Leon: Kako je izgledao proces stvaranja vlastitog OPG-a?

Ivan: Vlastiti OPG otvorio sam 2020. godine nasljeđujući od svoje obitelji koja se već bavila ekološkim uzgojem 1000 sadnica aronije i zagorskih purana. Htio sam uvesti i nešto novo te sam se odučio za lavandu i obične buće koje su odlične za bućnicu koje je jako tražena.

Leon: Kako izgleda tvoj radni dan? Kako uspijevaš uskladiti poslovne obaveze i privatni život?

Ivan: Moj radni dan započinje rano ujutro na poljoprivrednom gospodarstvu. Zatim se nastavlja u radioni, a popodne na faksu. Uz dobru organizaciju i pomoć obitelji uvijek imam vremena i za druženja s prijateljima, odlaske na izlete, putovanja…

Leon: Koliko zemlje obrađuješ i da li dobivaš poticaj od države? Da li si koristio neku mjeru prilikom pokretanja vlastitog posla?

Ivan: Obrađujem 2,00 hektara zemlje i dobivam poticaj od države kao mladi poljoprivrednik. Također, pomogao mi je i LAG Zagorje Sutla na dobivenoj natječaju gdje sam kupio traktor i sadnice.

Leon: Koliko imaš zaposlenih osoba na OPG-u?

Ivan: Na OPG-u nemam niti jednu zaposlenu osobu.

Leon: Kako se nosiš s konkurencijom i da li je velika? Da li se u Hrvatskoj isplati baviti poljoprivredom?

Ivan: Dobro se nosim s konkurencijom zato što proizvode prodajem na kućnom pragu. U Hrvatskoj se isplati baviti poljoprivredom kao sporednom djelatnošću i ako su dobri vremenski uvjeti (bez tuče i suše)

Leon: Da li je tvoj rad prepoznat/vrednovan u zajednici?

Ivan: Moj rad je vrednovan u zajednici. Dobro surađujem sa Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije i gosp. Denisom Ranogajcem te s LAG-om Zagorje Sutla.

Leon: Kakvi su ti planovi za budućnost?

Ivan: Moji planovi za budućnost su veliki. Prvenstveno završiti faks, zaposliti se u struci, paušalno voditi obrt i nastaviti se baviti poljoprivredom te proširiti proizvodnju na džemove od aronije i razne proizvode od lavande.

Leon: Što bi poručio mladima koji bi se željeli baviti poljoprivredom?

Ivan: Mladima bih preporučio da se uz vlastiti posao isplati baviti poljoprivredom zato što su jako traženi domaći proizvodi te da si tako stvoriš i dodatni izvor prihoda.

 

Intervju je proveden u sklopu programa Centar za mlade Krapinsko-zagorske županije.