ODRŽANA KONFERENCIJA “MLADI, ALKOHOL I VOŽNJA”

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u petak 9. prosinca 2022., u prostoru Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“. Cilj konferencije bio je podsjetiti mlade, posebice mlade vozače i vozačice da ne sjedaju za volan ukoliko konzumiraju alkohol i isto tako da ne sjedaju u auto ukoliko je vozač/ica […]

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u petak 9. prosinca 2022., u prostoru Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“.

Cilj konferencije bio je podsjetiti mlade, posebice mlade vozače i vozačice da ne sjedaju za volan ukoliko konzumiraju alkohol i isto tako da ne sjedaju u auto ukoliko je vozač/ica pod utjecajem alkohola.

Na samom početku sve okupljene pozdravili su Ivana Radanović, koordinatorica Mreže udruga Zagor i jedna od pokretačica ovog programa u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je ujedno moderirala konferenciju i predstavila program. U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio Marijan Grmovšek, voditelj poslova prometne policije, koji je predstavio statističke podatke prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači/ce u Krapinsko-zagorskoj županiji. Izrazio je zadovoljstvo što se postotak prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači/ce smanjio. Prisutne je pozdravila i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, koja je istaknula kako je „Bez promila“ jedan od najdugovječnijih projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji i ukazala na važnost ovakvog projekta i zašto je Krapinsko-zagorska županija podrška u provedbi.

Leon Voloder, ispred Mreže udruga Zagor, predstavio je postignute rezultate projekta u 2022. godini pri čemu je naglasio kako je kroz ovu godinu u preventivnim akcijama „Bez promila“ u 6 srednjih škola sudjelovalo 510 učenika/ca kroz 23 provedene akcije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Na predavanjima u 2 srednje škole, sudjelovalo je 161 učenika/ca. Na predavanjima u 3 autoškole, sudjelovalo je ukupno 31 polaznika/ca.

Na konferenciji je predstavljen video o „10 godina Bez promila“ koji prikazuje provedbu programa kroz cijelo desetljeće, dionike koji su sudjelovali u provedbi, aktivnosti koje su se provodile i kako je program aktualan i danas. (video je dostupan na: https://youtu.be/uAaSxxSEILo)

Tijekom konferencije provela su se dva zanimljiva predavanja; predstavnik Ravnateljstva policije, Miron Huljak, prezentirao je tematiku kroz predavanje „Pregled stanja sigurnosti u 2022. godini, osvrt na mlade vozače“. Sudionici/ce su čuli kako je kod mladih vozača/ica vidljivo smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja u njima i koji su najčešći uzroci prometnih nesreća. Nakon ovog zanimljivog predavanja predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Svetislav Joka, prezentirao je temu „Utjecaj alkohola i opojnih sredstava na mozak i tijelo mladih“, gdje su sudionici/ce saznali specifičnosti pijenja alkohola kod mladih, koje su sve posljedice konzumiranja alkohola i kako alkohol i opojna sredstava utječu na mozak i tijelo mladih.

Na samom kraju konferencije svi sudionici/ce zaigrali su popularni „pub kviz“ na temu alkohola i vožnje. Zanimljivo je to da je dio sudionika/ca kviz igralo noseći naše popularne „pijane naočale“ koje koristimo tijekom akcija. Time su mladi saznali zanimljive informacije o konzumaciji alkohola u mlađoj dobi, koliki postotak prometnih nesreća su uzrokovali mladi, zakonske regulative za mlade vozače/ce te su kroz „pijane naočale“ vidjeli koliko se mijenja percepcija uslijed konzumacije alkohola.

Konferenciju su podržali svojim dolaskom i Mario Duktaj, načelnik Policijske postaje Zlatar Bistrica, te Martina Gregurović Šanjug, pročelnica upravnog odjela u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sudionici/ce konferencije su bili mladi s podrčja naše županije te učenici/ce Gimnazije A. G. Matoša Zabok i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Cilj projekta „Bez promila“ je smanjiti broj prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica.

Konferencija je održana u okviru projekta „Bez promila“ kojeg provodi Mreža udruga Zagor u suradnji s Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom i Krapinsko-zagorskom županijom, a financiran je sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, kojeg je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Za dodatna pitanja i informacije:

Ivana Radanović

0981831380

ivana@zagor.info