Mladi Srednje škole Zlatar za izgradnju održivih lokalnih zajednica

Održivi razvoj u Srednjoj školi Zlatar

Održivi razvoj u Srednjoj školi Zlatar

Status eko-škole je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole.

Status eko-škole nacionalni voditelj i koordinator programa udruga «Lijepa naša» u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje za razdoblje od dvije godine nakon kojeg se mora ponovo kandidirati i dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišla «korak dalje», produbila i proširila rad na izabranim temama i mora sve aktivnosti iscrpno dokumentirati.

Srednja škola Zlatar započela je s projektom 2008. godine i već je pet  puta obnovila status Međunarodne eko-škole. Zadnjom obnovom, 2018. godine stekla je zlatni status.

Programom eko-škola potiče se učenike na stjecanje navike zaštite okoliša, organiziranja i odaziva na ekološke akcije, upozoravanja na probleme u okolišu, divlje deponije i slično te djelovanja s ciljem sprečavanja nastanka novih, naglašavanja prednosti održivog razvoja i  upoznavanja biološke raznolikosti

Srednja škola Zlatar provodi ekološke akcije sakupljanja iskoristivog otpada (ekrani mobitela, baterije, papir, plastika) u cilju reciklaže, ali i odgajanja mladih generacija za pitanja okoliša i donošenje odluka o razvitku društva. Svake godine izdaje eko-kalendar s označenim danima zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikosti ilustriran učeničkim radovima na temu zaštite okoliša.

Volontiranje i humanitarne akcije u Srednjoj školi Zlatar

Učenici i profesori naše škole poznati su po svom „velikom srcu“ i organizaciji brojnih humanitarnih akcija za pomoć potrebitima. Redovito obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava, koji potiče i brani pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost….bez ikakvih razlika.“ Posljednjih godina, u Božićno vrijeme, naši učenici prikupljali su darove, odjeću, higijenske potrepštine i sl. koje su osobno uručili djeci smještenoj u Kući sv. Josipa, dom karmelićanki za (ne)zbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu. Dan su proveli igrajući se i razgovarajući s djecom i time razveselili djecu i obogatili svoj život plemenitim osjećajima. Učenici su sudjelovali i na humanitarnom koncertu „Za Jelenine oči“ organiziranom za operaciju naše bivše učenice Jelene Veček. Također, naši maturanti svake godine, u velikom broju, sudjeluju u dobrovoljnom darivanju krvi.

Društvena pravednost i aktivizam

Učenici, predstavnici naše škole, sudjelovali su 20. studenoga 2019. godine u Sabornici  Hrvatskog sabora gdje je održana sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta, s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote. 

Magdalena Krsnik, učenica 4. razreda smjer upravni referent, sudjelovala je na obilježavanju ovog važnog događaja kao članica Mreže mladih savjetnika pri Uredu pravobraniteljice za prava djeteta. Naime, Magdalena je jedna od dvadesetero mladih savjetnika koji predstavljaju čitavu Hrvatsku. Na svojim sastancima raspravljaju o različitim problemima mladih od obrazovanja, nasilja, klimatskih promjena kao i o participaciji mladih u društvenom i političkom životu. Oni daju pravobraniteljici različite preporuke i prijedloge te ukazuju na najčešće probleme mladih.

Naši učenici, svake godine, sudjeluju na terenskoj nastavi – Posjet Hrvatskom saboru. Uz stručno vodstvo djelatnika iz Službe za odnose s javnošću, učenici su se upoznali sa poviješću Hrvatskog sabora kao najvišeg državnog tijela i sa samom poviješću  zgrade u kojoj su se donose najvažnije državne odluke.