Mladi Gimnazije A.G.M. Zabok za izgradnju održivih lokalnih zajednica

  Ono po čemu je naš volonterski klub specifičan je široki spektar akcija koje smo  u ovih trinaest godina organizirali.

Volonterski klub Gimnazije A.G. Matoša u Zaboku osnovan je u lipnju 2007. godine na inicijativu tada već bivše učenice Ivane Pavelić.  Ono po čemu je naš volonterski klub specifičan je široki spektar akcija koje smo  u ovih trinaest godina organizirali. Tu našu raznolikost prepoznala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te nam je 24.studenog 2008. godine uručena nagrada“Škola – prijatelj zajednice“ i novčana nagrada od 10 000 kuna kao jednom od 5 najinovativnijih modela razvoja volonterstva srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Od mnogobrojnih akcija izdvojili bi organizaciju  susreta  volonterskih klubova Osijeka, Zagreba i Zaboka  u okviru projekta Volonterskog centra Zagreb „Radimo zajedno“ koji se održavao pod nazivom Volontiram, kreiram, muziciram a trajao je  od 29.veljače do 2. ožujka 2008. U sklopu projekta volonteri su sudjelovali na radionicama „Projektni prijedlog“ i „Rodna ravnopravnost“, sadili  drveće u parku gimnazije i organizirali  humanitarni koncert  školskih rock sastava.

Naši volonteri surađuju s brojnim institucijama kao npr. sa Specijalnom bolnicom za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje su naše učenice trećeg razreda kontinuirano volontirale tijekom zimskih praznika. Njihov rad sastojao se od igranja sa štićenicima u igraonici. 

Volonterski klub bavi se i ekološkim akcijama. Tako smo sudjelovali u akciji uređenja poučne staze na planinarskom dobru iznad Zaboka – arboretuma Picelj planinarskog društva Zagorske steze.

Naši volonteri od 2009. godine prodaju narcise u suradnji sa Udrugom Zlatno srce i Ligom protiv raka.

Posljednje dvije godine volonteri  jednom godišnje odlaze u sklonište za napuštene životinje „Luč Zagorja“ Marija Bistrica i „Šapica“  – Udruga za zaštitu životinja i okoliša, gdje im dostavljaju hranu i ostale potrepštine.

Gimnazija A.G.Matoša uključila se kao partner u Projekt Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica. Do sada smo odradili sve radionice iz dva programa Kreiranje održivih volonterskih programa i Društvena pravednost i aktivizam. U sklopu programa Kreiranje održivih volonterskih programa osmišljena je volonterska akcija uređenja vanjskih tribina i kupljen je sav potreban materijal. Zbog  trenutačne situacije sve planirane aktivnosti odgođene su za početak nove školske godine.