Udruga Zamisli: Od prepreka do ostvarenih ciljeva

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ osnovana je u svibnju 2005. godine. Sjedište Udruge je u Zagrebu, no svojim aktivnostima Zamisli djeluje na području cijele Hrvatske. Udrugu je osnovalo 9 entuzijasta koji su znali što i kako žele, a glavni motiv bilo je zalaganje za prava vezana uz obrazovanje osoba s invaliditetom. […]

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ osnovana je u svibnju 2005. godine. Sjedište Udruge je u Zagrebu, no svojim aktivnostima Zamisli djeluje na području cijele Hrvatske. Udrugu je osnovalo 9 entuzijasta koji su znali što i kako žele, a glavni motiv bilo je zalaganje za prava vezana uz obrazovanje osoba s invaliditetom. Osnivači Udruge posjedovali su određena znanja, iskustva i odlučnost da pridonesu promjenama na bolje, ali nisu imali sustav na koji bi se mogli osloniti i dobiti pomoć kad im zatreba, stoga su sami krenuli slagati temelje organizacije, brinuti o financijama, osmišljavati pravila rada, istraživati zakone i nositi se sa svakodnevnim izazovima i preprekama. Sami su učili pisati projekte i prijavljivati se na natječaje, pripremali uvjete za rad volontera koji će ulagati svoju volju i vrijeme u ostvarenje osnovnog cilja. Već u 2008. Udruga je svoj rad proširila i na mlade.

Danas, petnaest godina kasnije, udruga je velika, stručna i bogata ljudima i znanjem. Broji 44 zaposlene osobe, u svoj rad godišnje uključuje prosječno 30 volontera s više od 300 sati volontiranja godišnje, a na raspolaganju ima i bazu stručnih suradnika spremnih da u svakom trenutku odgovore na izazove s kojima se udruga susreće. Visoka razina opremljenosti strukom, pokretnom imovinom i prostorima predstavljaju osnovu za daljnji razvoj i brzu reakciju u iznimnim situacijama, a prednost je i činjenica da se tim sastoji od osoba sa i bez invaliditeta, što osigurava kombinaciju vlastitih iskustava, stečenih znanja, zajedničkih ideja.

Glavna misija Udruge jest osnaživanje mladih i osoba s invaliditetom za afirmaciju, samoostvarenje i aktivan život u zajednici, osiguravanje i pružanje informacija, savjeta, podrške, te zagovaranje i promocija mogućih rješenja. U tu svrhu rad Udruge istovremeno se odvija kroz dva tematska odjela: Rad s osobama s invaliditetom i Rad s mladima.

Svoja iskustva stečena radom s korisnicima i kontinuiranim usavršavanjem zaposlenici dijele na važnim i cijenjenim zagovaračkim pozicijama u kreiranju javnih politika za mlade i osoba s invaliditetom, te u području mladih i rada s mladima.

Uz navedeno do sada smo uspješno proveli niz akcija, projekata i programa od kojih su neki postali dugogodišnje redovite aktivnosti Udruge.

Usluge savjetovanja koje pruža Udruga ZAMISLi vezane su uz osobni razvoj, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna prava, ljudska prava, aktivizam, planiranje, upravljanje vremenom, volontiranje, mobilnost. Kroz savjetovanje naši korisnici (mladi i osobe s invaliditetom) dobivaju važne informacije te šire poglede vezano uz temu koja im je važna. Na inicijalnom susretu utvrđujemo razinu informiranosti s obzirom na položaj, korisnici definiraju vlastite interese, prepoznaju vlastite snage, a mi im pružamo podršku da sami nađu najbolje rješenje za sebe i izrade kratkoročni plan.

U sklopu Udruge  od 2008. djeluje Regionalni Info centar za mlade Zagreb orijentiran na općenitu populaciju mladih u čiji rad su uključene i osobe s invaliditetom. Od 2018. sve aktivnosti Info centra za mlade se provode kroz Centar za mlade grada Zagreba. To uključuje različite radionice, treninge i razmjene te kontinuirano informiranje mladih kroz portal www.icm-zg.info, časopis ZeGezin i Facebook profil.

O još nekim aktivnostima

UDRUGA ZAMISLI:

pruža uslugu asistencije studentima s invaliditetom na fakultetima (od 2011. godine); ima iskustvo koordiniranja osobne asistencije kroz projekte Osobni asistent- neovisan život te ono preko trogodišnjeg programa Osobni asistent- moja osobna integracija i samoaktualizacija; od 2013. kontinuirano provodi i pripreme za Državnu maturu za maturante s invaliditetom te organizira Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom; pruža i uslugu organiziranog prilagođenog prijevoza za osobe s invaliditetom te nudi uslugu prilagodbe literature u digitalni oblik; dio našeg kontinuiranog rada su i treninzi za prevenciju nasilja među mladima u sklopu projekta Kreativna reakcija za nenasilje

U našem radu surađujemo s niz Udruga za OSI u RH, članica smo Saveza SUMSI te indirektno preko njih i SOIHa, osim s Udrugama za OSI surađujemo i s niz različitih udruga za mlade te smo članica Zajednice info centara za mlade u RH, kao i Hrvatske mreže protiv siromaštva. Udruga Zamisli je od 2014. godine pridružena članica međunarodne Europske mreže Profesionalni otvoreni rad s mladima POYWE.

S tim zajedničkim ciljevima i zahvaljujući dobrim međuljudskim odnosima tim Udruge Zamisli nastavlja vrijedno dalje, ka zajednici u kojoj će mladi i osobe s invaliditetom živjeti aktivan život i lakše dosegnuti samoostvarenje.

Za sve vaše upite stojimo vam na raspolaganju na:

e-mail adresi savjetovaliste@zamisli.hr

telefonu 091/1545-400

u fizičkom prostoru na adresi Gajeva 2, 5. kat u Zagrebu.

Više informacija na:

https://www.facebook.com/Udruga-Zamisli-116195308450440/      https://www.facebook.com/cmzg.info/